Dit jaar willen we weer kaarten sturen naar gedetineerden. Het werkt als volgt:
Er zijn speciale kaarten gemaakt zoals u hieronder kunt lezen. Het zijn twee kaarten aan elkaar; op de ene zet u een groet (er zijn teksten beschikbaar als u het lastig vindt wat u erop kunt zetten) hier zet u uw naam onder (achternaam mag, maar geen adres). Op de kaart die eraan vastzit plakt u alleen een postzegel zodat de gedetineerde deze zelf naar iemand kan sturen zonder kosten voor hen. De diaconie stelt de kaarten beschikbaar, en zal ze ook opsturen.
U mag geen eigen kaarten gebruiken, die komen niet door de beveiliging heen.
Het is wel fijn als u een postzegel meebrengt.
Zondag 4 februari bij het koffiedrinken is er gelegenheid om kaarten te schrijven, of u kunt contact opnemen met Jeanet Donkersloot als u liever thuis schrijft.
Een paasgroet doet goed
De Paasgroetenactie is een jaarlijkse actie van de Protestantse Kerk en Kerk in Actie, waarbij gedetineerden in Nederlandse gevangenissen en Nederlanders in buitenlandse gevangenen een bemoedigende groet met Pasen ontvangen vanuit protestantse gemeenten uit heel Nederland.
Omdat er vorig jaar nog kaarten over waren gebruiken we dezelfde als vorig jaar. Graag willen we de toelichting bij de kaarten nog een keer met u delen:
Aan de slag in het pastoraal atelier
Samen met vrouwelijke gedetineerden in Nieuwersluis maakte Harma Zuidersma het kunstwerk dat afgebeeld staat op de paaskaarten. De laatste maanden gingen ze elke maandagmiddag samen aan de slag in het ‘pastoraal atelier’, onderdeel van het stiltecentrum van de gevangenis. “We zijn creatief bezig en vormen tegelijk een gespreksgroep. Het werkt eigenlijk net zoals tijdens de afwas. Je hebt de beste gesprekken als je handen andere dingen doen. Met de ogen op het werk voelt dat vaak net iets veiliger. Dat is het idee achter het pastoraal atelier.”
Gods licht over de gebrokenheid
De eerste twee bijeenkomsten hebben de vrouwen nagedacht over eigen ideeën bij het thema ‘Van U is de toekomst’. “Vervolgens hebben we daar materialen bij gezocht, zoals vilt, verf, kralen, gouddraad, stoffen en mooie papiersoorten,” vertelt Zuidersma. “Iedereen werkt aan een eigen tafel aan haar werkstuk.” Er ontstond een kunstwerk van stukjes glas, onderling verbonden door een draad en beschenen door een helder licht. Zuidersma: “Het beeldt Gods licht uit dat schijnt op de gebrokenheid van het leven. Dat ervaren de vrouwen in detentie als geen ander. De draad staat voor de helende kracht van God. Hij maakt alles weer nieuw.”
De scherven van mijn leven
Harma Zuidersma vroeg aan twee vrouwen wat zij zelf zien in hun kunstwerk. “Ik verzamel scherven uit mijn leven,” vertelt een van hen. “Ik plak ze met liefde aan elkaar en weet daardoor dat ik ook barmhartig naar mezelf mag kijken. Mocht het me lukken om barmhartigheid uit te drukken in mijn werk – als ik dat weer kan – dan kan ik er ook weer voor de ander zijn.” De ander vult aan: “Ik gebruik niet alleen mooie materialen. Met de lelijke materialen kan ik de lelijke kanten in mijn leven een plaats geven. Vanuit die donkere kant hoop ik ook de lichtere kanten in te weven.”
Gemeente binnen de muren
De bijeenkomsten in het pastoraal atelier zijn waardevol voor Zuidersma. “Er wordt samen gerouwd en er vindt ommekeer plaats. Gedetineerden hebben het vaak niet getroffen in het leven. Door samen te praten komen ze – soms voor het eerst in hun leven – in aanraking met verbondenheid. Daarom is de gemeenschap binnen de muren zo belangrijk. Vrouwen kunnen zich eraan warmen.”
We hopen dat we veel kaarten kunnen doorgeven voor deze waardevolle actie voor mensen die gedetineerd zijn.
Namens de diaconie alvast hartelijk dank.